A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Липоводолинський заклад дошкільної освіти ''Веселка'' Липоводолинської селищної ради Сумської області

Організація харчування дітей в ЗДО

Робота з організації харчування дітей в Липоводолинському закладі дошкільної освіти «Веселка» здійснюється  відповідно до пунктів 4, 9, 14 Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженого спеціальним наказом МОЗ і МОН від 01.06.2005 №242/329, пунктів 1.35, 1.37, 1.38, 2.1 Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої наказом МОН України від 17.04.2006 р №298/227, 305 Постановою КМУ від 24.03.2021року.

Відповідно до штатного розпису заклад повністю укомплектовано працівниками, які забезпечують організацію харчування дітей. У закладі організовано триразовий режим харчування та забезпечено оптимальний питний режим для дітей.

Робота з організації харчування дітей ЗДО здійснюється сестрою медичною з дієтичного харчування згідно з Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», N 202/165 від 26.02.2013, наказу «Про затвердження змін до Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах».

Сестра медична з дієтичного харчування веде документацію щодо харчування дітей, разом з завідувачем та кухарем складає перспективне меню, меню-розкладку, здійснює контроль за харчуванням дітей, проводить санітарно-просвітницьку роботу серед батьків, контролює дотримання технології приготування їжі, вихід і якість готових страв, санітарний стан харчоблоку, дотримання правил особистої гігієни персоналом, відмічає в журналі здоров’я працівників харчоблоку та своєчасність проходження медоглядів працівниками закладу.

Адміністрація закладу приділяє особливу увагу якості продуктів харчування, що надходять до ЗДО, та відповідності їх вимогам державних стандартів, наявності товаро-транспортних накладних, сертифікатів якості, висновків санітарно-епідеміологічної експертизи.

Стан матеріально-технічного забезпечення харчоблоку та допоміжних приміщень відповідає санітарно-гігієнічним нормам.

Комора харчоблоку обладнана згідно санітарних вимог. Умови зберігання та сусідство різних видів продуктів чітко дотримується.

Сестра медична постійно  контролює   виконання норм харчування  дітей у ЗДО, слідкує щоб харчування було  збалансованим та різноманітним.

Харчування в ЗДО наближене до раціонального і здійснюється відповідно до чотирьохтижневого сезонного меню.

Рішенням Липоводолинської селищної ради № 240 від 29.12.2021 встановлена на 2022 рік грошова норма вартості харчування на одну дитину в день:

 - для дітей віком від 1до 4 років – 38.00грн.;

- для дітей віком від 4 до 6(7) років – 42.00грн.

Фінансування харчування в закладі проводиться за рахунок батьківської плати 50% та бюджету селищної ради в розмірі 50%.

У закладі забезпечені безкоштовним харчуванням за кошти бюджету Липоводолинської селищної ради відповідно до встановленої грошової норми такі категорії:

  • діти сироти, діти позбавлені батьківського піклування;
  • діти з інвалідністю;
  • діти із малозабезпечених сімей;
  • діти воїнів АТО.

  Зменшено розмір плати за харчування на 50% для батьків, у сімях яких виховується  троє і більше дітей.

В ЗДО ведеться планомірна робота щодо формування навичок культури харчування  дошкільників відповідно до  програмових вимог. З дітьми раннього та молодшого дошкільного віку педагоги використовувують ігрові прийоми, сюрпризні моменти, власний приклад, художнє слово. Діти знають основні вимоги до режиму та гігієни харчування, виконують правила культурної поведінки за столом, використовують доцільні способи споживання різних продуктів харчування. Старші дошкільнята самостійно накривають на стіл, прибирають посуд після їжі. У дошкільних групах є куточки чергових.

Питання організації харчування постійно знаходиться на контролі адміністрації закладу і відображено у контрольно-аналітичному розділі річного плану. За результатами контролю видаються  відповідні накази.

Питання організації харчування обговорюється  на батьківських зборах, нарадах при завідувачу, загальних зборах працівників.

Сестра медична забезпечує  щоденний контроль за якістю продуктів харчування та готових страв, технологією приготування їжі, умовами її зберігання і дотриманням термінів реалізації, виконанням норм харчування. Щоденно проводиться відбір добових проб приготованих страв. На сьогодні робота з організації харчування дошкільників в ЗДО ведеться на достатньому рівні.

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора